Vedeldning i olika hustyper – från sekelskifte till nybygge

Vilka förutsättningarna för vedeldning finns i ditt hem? Vi sammanfattar och förklara baserat på tre hustyper: äldre, moderna renoverade och nybyggda. 

Uppdaterad den
Vedeldning i olika hustyper – från sekelskifte till nybygge

Oavsett om det handlar om ett äldre, renoverat eller nybyggt hus, är det viktigt att välja rätt vedeldad lösning och säkerställa att den fungerar optimalt tillsammans med husets konstruktion och ventilationssystem. Genom att ta hänsyn till faktorer som ventilation, isolering, skorsten och effekt kan man uppnå en miljövänlig och trivsam lösning både förtrivseleldning och fullskalig uppvärmning.

Äldre hus

Självdragsventilation

I äldre sekelskifteshus är skorstenen traditionellt placerad i hjärtat av huset för att ge lokal värmeförsörjning och ventilation genom självdrag. Har du ett sådant typ av hus finns det goda förutsättningar för vedeldning. Fokusera på underhåll av eldstaden, skorstensvård och goda vedeldningsmetoder för att maximera verkningsgraden och minimera utsläppen och vedåtgången. 

Inspektera skorstenen

Skorstenar i äldre hus är ofta gjorda av murstockar, vilka tål höga temperaturer men är känsliga för väta. Detta var sällan ett problem förr då eldstäderna användes kontinuerligt. Om en skorsten har stått oanvänd kan det ha uppstått sprickor i rökkanalerna till följd av frostspänning. Äldre hus kan därför ha problem med otätheter i skorstenen. Lufttillförseln blir då otillräcklig, vilket leder till sämre förbränning och ökad rökutveckling. I sådana fall kan det vara nödvändigt att täta skorstenen.

Om du känner dig minsta tveksam kring skorstenens skick och saknar erfarenhet av vedeldning, bör du konsultera en expert. Börja med att kontrollera om din skorsten är registrerad i kommunens sotningsregister och kontakta en sotare för besiktning.

Uppgradera eldstaden

Om din eldstad är äldre än 20 år lever den sannolikt inte upp till kravnivåerna i Boverkets byggregler (BBR). Överväg att uppgradera till en typgodkänd eldstad för att minska utsläppen och vedkostnaderna.

Till exempel finns ofta dekorativa öppna spisar för trivseleldning. Dessa är visserligen vackra men tyvärr ineffektiva. Sluta elda för kråkorna – överväg att installera en spiskassett för att behålla värmen i huset.

Tips! Keddys omtyckta spiskassetter gör din öppna spis till en trygg och effektiv värmekälla som kraftigt minskar dina uppvärmningskostnader






Moderna hus

Mekanisk ventilation 

Hus byggda efter 1970 har du sannolikt en skorsten, men ventilationen är troligtvis mekanisk och isoleringen tätare än i äldre hus. Detta förändrar förutsättningarna för vedeldning.

Mekanisk ventilation och moderna tätningar gör stryper den naturliga självdragsfunktionen i skorstenen i. I dessa fall krävs ofta ett tilluftssystem som hämtar luft utifrån direkt till eldstaden. Många moderna eldstäder har därför en integrerad uteluftanslutning.

Värme- eller trivseleldning?

Fundera över om du vill elda för trivsel eller som en del av din fullskaliga värmeförsörjning. Bra att veta är att de allra flesta moderna eldstäder har en verkningsgrad runt 80 %. Den stora skillnaden ligger i hur snabbt och under hur lång tid de sprider värme. Detta beror på förbränningssystemet och hur materialet som omsluter eldstaden ackumulerar värme.

Kökspannor är ett populärt val i renoverade hus eftersom de erbjuder hög verkningsgrad och möjlighet att anpassa effekten efter behov. Genom att kombinera vedeldning med vattenburen värme minskar du dessutom ditt elberoende.


Rizzoli RTVE90 Kökspanna

Tips! Rizzolis kökspannor är eleganta vedeldade värmekällor som enkelt kopplas till ditt vattenburna värmesystem. På så vis får du en fullskalig vedeldad värmelösning med möjlighet till matlagning både på spishäll och i ugn. I Rizzolis sortiment finns även Combi-produkter som kombinerar en vedeldad kökspanna med en gas- eller elspis samt elugn.


Nybyggda hus

Energieffektivt, tätisolerat, ingen skorsten eller eldstad

I nybyggda, välisolerade hus är förutsättningarna för vedeldning ofta mer utmanande eftersom den naturliga självdragsfunktionen är begränsad. I vissa fall finns heller ingen skorsten. 

Boverkets miljökrav

Kravnivåerna för verkningsgrad och utsläpp i Boverkets byggregler är direkt tillämpliga vid uppförande av en ny byggnad och riktar sig särskilt till dig som ska bygga nytt eller installera en eldstad för första gången.

Idag omfattas dessvärre utsläppande på marknaden och bruk av eldstäder av olika regelverk. Det innebär att en eldstad helt lagenligt kan säljas i Sverige utan att den får användas. Seriösa leverantörer säljer givetvis inte produkter som inte får brukas.

Som riktlinje kan det vara bra att veta att alla eldstäder som är CE-märkta har en prestandadeklaration där Boverkets nyckelkrav – verkningsgrad och utsläppsnivå – är dokumenterade.

Exempel! från Rizzoli RTVE90 prestandadeklaration

*C0-utsläpp vid 13% O2 (krav ≤ 0,12%)             0,11%


*Verkningsgrad vid nominell effekt (krav ≥65%)         80,3–75,7%

Skorsten

Skorstenar är inte längre en självklarhet i nybyggda bostäder. Vill du bygga en skorsten finns särskillda regler för detta i Boverkets Byggregler. Exempelvis måste skorstenen mynna över taknocken, vilket påverkar var kaminen kan placeras, särskilt i hus med sadeltak eller ovanvåning. 

Alternativt kan du installera en skorstensfri bioetanolkamin. Dessa kräver varken tillstånd eller skorsten och drivs hellt och fullt av bioetanol. 

Ventilationsbilden

Se till så att eldstaden hjälper istället för stjälper husets allmänventilation. Tänk på hur du kan tillföra luft utifrån direkt till eldstaden, antingen genom en tilluftskanal eller ventil. Moderna eldstäder har ofta inbyggd uteluftanslutning.

Estetik

Det finns en mängd olika eldstäder på marknaden - både futuristiska och utsmyckade pjäser i gjutjärn och keramik. Försök hitta en eldstad som passar stilen på huset. 


Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.